duminică, 3 iulie 2011

parfum cu stil?



În general, tot cea este „clasic” – deşi sună a clişeu – nu se demodează. Dar ce anume înseamnă „clasic”, mai ales în lumea, la fel de conservatoare, pe cât este de schimbătoare şi supusă modei, a parfumurilor? Nu sunt un specialist în domeniul parfumurilor, cu atât mai puţin al diverselor curente artistice şi al problemelor estetice, pentru a putea defini ce anume înseamnă clasic pentru mine – deşi, în mod clar, nu am să refer la „clasic” în sensul curentului literar-artistic cu acelaşi nume

Care sunt aceste parfumuri „magice”? Ok, magice nu sunt, nici un parfum nu are capacităţi supranaturale, însă există câteva nume, unele răsunătoare, altele cvasi-necunoscute, ce se apropie, dintr-un punct de vedere strict subiectiv, ideii de clasic. Se numeau sau se numesc încă: Chanel pour Monsieur şi Antaeus de la Chanel, Opium pour Homme şi Rive Gauche pour Homme de la YSL, Armani pour Homme, Versace l’Homme, Van Cleef & Arpels pour Homme, Ungaro III de la Emanuel Ungaro, Esencia Loewe şi Loewe para Hombre, Monsieur de Givenchy şi Givenchy Gentleman, Guerlain Vetiver, Trussardi Uomo, Very Valentino, Polo al lui Ralph Lauren, Aramis şi Tuscany Uomo ale casei Aramis, Eau Sauvage de la Dior, pentru a numi numai câteva din capodoperele parfumurilor „de designer”, iar dacă ne apropiem de segmentul numit, ceva mai pompos, „de nişă”, Bois de Portugal de la Creed (de fapt, cam orice parfum Creed, aproape prin definiţie), Blenheim Bouquet de la Penhaligons, Floris No. 89 sau Knize Ten se numără printre cele mai renumite.
A fi clasic, în domeniul parfumurilor masculine, înseamnă pentru mine altceva. Implică arta de a socializa, a comunica, a iubi, a se entuziasma fără însă a renunţa la o eleganţă naturală, totuşi eliberată, la rândul ei, de orice afectare sau formalism excesiv. Definiţii subiective şi poate destul de neconvingătoare. Însă pentru mine, un parfum clasic este acel gen de parfum pe care l-aş purta cu „orice”, dar poate majoritatea numelor anterioare nu pot fi asortate cu jeanşi sau tricou, însă, aproape cu siguranţă cu o ţinută oricât de formală, fără să renunţ a mă simţi în largul meu purtând-o.

2 comentarii:

  1. Mereu am considerat ca un parfum poate spune multe despre acea persoana.

    RăspundețiȘtergere
  2. clasicul tine de atitudine...dar prea putini realizeaza asta...
    Opium de la YSL...un parfum greu,tuburator in ambele variante...si pentru noi si pentru voi :D

    preferatul meu este Poison de la Dior...il port rar si il iubesc constant...si totusi visez la o picatura de Creed :)

    RăspundețiȘtergere