miercuri, 22 iunie 2011

Miercurea fara cuvinte

                                                                     Fara cuvinte.
                                                              ideea a plecat de la Carmen

marți, 21 iunie 2011

Psihologia inversa e un truc?

Un stil de gandire si de exprimare?Un beneficiu?

Ma gandeam la situatiile in care se aplica aceasta psihologie inversa.
(Daca-i zici lu Jiji sa plece de la Steaua o sa plece?)

La scoala era frecventa. -Sa faceti tema ca daca nu va scad 1 pct la lucrare! La mine n-a functionat.Ma durea in cot de punct.Cred ca singurii preocupati erau tocilarii care deja isi faceau scheme despre modul de abordare a situatiei.Am avut in schimb un profesor care a spus “Nu va dau tema ca oricum nu o faceti”
De aici puteti intelege si de ce pentru mine psihologia inversa aduce cu o provocare . De fapt asta doreste cel care se foloseste de acest truc : sa ne simtim provocati , sa dorim a le demonstra ca noi putem face ceea ce ei presupus se indoiesc ca putem . Eu accept provocarile si  devin voit "victima" atata vreme cat ele sunt constructive pentru mine . Cand insa celalalt le foloseste doar pentru a trage el foloasele e discutabil .Daca sunt suficient de agil sa-mi dau seama ce are in plan atunci evit sa raspund provocarii sau sa ma supun vointei lui , daca insa cad in plasa voi avea grija ca atunci cand imi revin din ameteala sa-mi invat lectia .


Exista tehnici sa te faca sa faci ceea ce nu vrei sa faci.. gen NLP (programare neurolingvistica) – si folosite in scopuri neortodoxe – gen cum sa sporesti vanzarile firmei.Si sunt oarecum impotriva ei, fiindca na, pana la urma daca trebuie sa minti (sau sa iti schimbi comportamentul) atunci e cam trist, chiar daca te-ai consola cu eventualele beneficii (ma refer la exemplul clasic cu mama care spune copilului “pariu ca nu o sa termini de mancat ?”). Ce mare satisfactie poate sa-ti ofere subterfugiul daca mereu trebuie sa ‘lupti’ si sa nu fii tu ?


La psihologia inversa se apeleaza de multe ori in cadrul relatiilor dintre barbati si femei (sursa nesecata de exemple de orice fel..). Imi venise in minte o replica dintr-o comedie: " Barbatul este capul (familiei), insa femeia este gatul care il face sa se intoarca unde vrea ea."  :P
Mi s-a parut (si mi se pare) o chestie haioasa, deoarece "lupta"subterana care se da in unele cupluri din punctul acesta de vedere exista si se manifesta ca atare - prin psihologie inversa. Fiecare se straduieste sa-si faca partenerul sa creada, de pilda, ca el/ea este "la putere", adica cel/cea care controleaza relatia. Unii reusesc, altii esueaza.. ;D
Da, este clar manipulare, caci manevra aceasta este de fapt o capcana, ale carei rezultate se bazeaza - asa cum mentiona Just - pe provocare (manusa aruncata de unul - voluntar - si ridicata de altul - voluntar sau involuntar), pe instinctul primar al culegerii "marului oprit", ramasita a copilariei ("nu pune mana pe soba ca te arzi" - efect : soba va fi exact obiectul pe care se va pune mana), pe cunoasterea persoanei (= "victima" ), pe stapanirea metodei in cauza si , hai sa nu uitam, pe pozitia de offside a "obiectului atentiei noastre"..  ;) Totul se desfasoara ca o partida de sah, bine gandita, cu fiecare mutare calculata in prealabil de catre cel ce doreste sa obtina rezultatul scontat, reactia celuilalt fiind de asemenea anticipata.
Cu totii cunoastem trucul cu produse care costa "doar 9.99 lei "(adica nu 10, mai ieftin..) sau "cumpara unul, si il primesti gratis pe al doilea"..psihologie inversa in ambele cazuri, asa cum se pomenea anterior.
E o chestie hazlie cand e folosita in joaca sau in scopuri pozitive. In alte imprejurari insa, poate fi penibila de-a dreptul.  Metoda are sanse de reusita atunci cand toate "conditiile" sunt implinite , cred ca fiecare dintre noi a fost si victima si autor la un moment dat..



Psihologia inversa pe pachetele de tigari?

Disperati de niste norme europene romanii nostri s-au apucat sa puna pe pachetele de tigari tot soiul de imagini care sa faca oamenii sa fumeze mai putin sau sa ii avertizeze asupra efectelor nocive ale fumatului.Rezultatul? Exact invers fata de cum se asteptau autoritatile. Au aparut pachete de tigari colorate. Fiecare producator de tigari si-a informat fumatorii ca nu se va schimba nimic in calitatea tutunului si ca vor aparea anumite desene pe aceste pachete de tigari, impuse de catre autoritati.Drept urmare, nu stiu cum, probabil si din cauza unor factori externi, eu am inceput sa fumez mai mult. Astfel sa nu uit sa multumesc celor care se gandesc la sanantatea mea si ma avertizeaza ca fumatul dauneaza.